Media Park (Hilversum)

Horizontal tabs

Beschrijving

Het Media Park is een bedrijventerrein in Hilversum waar veel televisie- en radioproducties worden gemaakt. In eerste instantie lijkt dit misschien niet een bijzonder iconische plek, maar schijn bedriegt. Op een parkeerterrein van het Media Park werd de eerste politieke moord sinds meer dan 300 jaar gepleegd. Bovendien staat het Media Park symbool voor de steeds grotere invloed van de media op het dagelijks leven in 21e eeuw.

Geschiedenis

In 1961 ontving de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) de vergunning voor de bouw van de eerste radiostudio's op een groot braakliggend terrein in Hilversum Noord. Met de start van de bouw van het Omroepkwartier, waarvan NTS voorzitter Schüttenhelm op 21 oktober 1961 de eerste paal in de grond sloeg, ging een groot gedeelte van de wens van Omroepvoorzitter Willem Vogt in vervulling. Vogt, in de pionierjaren van de Nederlandse omroep directeur van de AVRO, voorzag een groot gebouwencomplex in Hilversum Noord, waar alle radiostudio's en kantoren gevestigd waren. Niet alleen de NTS vond een plek op het nieuwe studioterrein, ook de radiocollega's van de NRU verhuisden vanuit diverse gebouwen in Hilversum naar het nieuwe uitzendcomplex, dat de naam Omroepkwartier zou krijgen. In 1963 werd het eerste gebouw op het nieuwe omroepterrein, het Muziekpaviljoen (waarin de Fonotheek en Muziekbibliotheek gehuisvest werden), naar een ontwerp van architect Piet Elling geopend.

Op 2 oktober 1967 nam Z.K.H. Prins Bernhard de eerste bouwfase, bestaande uit 2 televisiestudio's en een decormontagehal op het Omroepkwartier in gebruik. Vanaf dat moment was de Nederlandse radio- en televisie gehuisvest op een centrale plek. In 1974 werd op het Omroepkwartier het Decorcentrum geopend. Het decorcentrum herbergde de grootste collectie rekwisieten in geheel Europa. Omroepen uit geheel Europa maakten gebruik van deze unieke collectie. In 1983 tenslotte werd op het Omroepkwartier het Schakel- en uitzendcentrum geopend (tegenwoordig Videocentrum). In dit gebouw vonden de eindregies van de drie publieke netten hun thuishaven alsmede de redactie en studio van het NOS Journaal.

Fortuyn en Hillywood

Op 6 mei 2002 werd na een interview de politicus Pim Fortuyn bij het verlaten van het Audiocentrum vermoord. Op de plaats van het misdrijf is bij wijze van herdenkingsmonument een tegel geplaatst. De zuidelijke ingang biedt toegang aan het publieksgedeelte van het Media Park zoals het nieuwe gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.  Hier is ook het Media-themapark in gevestigd. Het publiek kan via de zuidelijke ingang naar de televisiestudio's aan de zogenaamde Walk of Fame. Sinds 2009 kan het publiek een blik achter de schermen werpen. In een elektrisch karretje worden bezoekers over het Media Park rondgereden waarbij een bezoek wordt gebracht aan de vele studio's, de decorontwerphal, de grootste opslag van rekwisieten en een kijkje in de keuken van RTL Boulevard.

 

Adres

Sumatralaan 45
Hilversum

Openingstijden

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0