Coöperatieve Centrale Boerenleenbank

Horizontal tabs

Beschrijving

Het kantoorgebouw van de  Coöperatieve Centrale Boerenleenbank in Eindhoven is niet alleen een van de oudste coöperatieve leenbanken in Nederland, maar door zijn bouwstijl ook een opvallend gebouw in de binnenstad van Eindhoven.

Tegen het einde van de 19e eeuw sloegen de ideeën van Friedrich Raiffeisen aan in Nederland. In Utrecht en Eindhoven vestigden zich de eerste coöperatieve leenbanken, die de middelen van landbouwverenigingen poelden. Zo konden ze weer leningen verstrekken aan landbouwprojecten in de armste delen van Nederland.

Klassieke smaak

Rond 1900 werd al een eerste bankgebouw neergezet aan de Dommelstraat maar dat bleek te klein. Negen jaar later werd er dan ook besloten om verderop een nieuw pand te bouwen. De bank gaf de opdracht aan Jan Stuyt, destijds een populair architect die in de leer was geweest bij Pierre Cuypers. Stuyt ontwierp een gebouw in de zogenaamde Um 1800 stijl. Zoals de naam al aangeeft, vonden architecten die werkten in deze stijl dat je voor het hoogtepunt van goede smaak terug naar het de jaren rond 1800 moest.

Bijbouw

Stuyt koos voor een relatief strak ontwerp, met alleen aan de voorgevel decoraties. Boven de statige ingang plaatste Stuyt een groot rond raam, versierd met bloemslingers en de wapens van Eindhoven, Nederland en de coöperatieve landbouwverenigingen wiens geld de bank beheerde. In de jaren dertig van de 20e eeuw werd het pand uitgebreid met een villa aan de achterzijde van de bank. Het uiterlijk van de villa is in dezelfde Um 1800 stijl als het pand, en ook binnen gaat het gebouw van 1910 naadloos over in de uitbreiding van 1930.

De bank bleef decennia lang in gebruik, tot de Eindhovense coöperatieve bank in 1972 opging in de moderne Rabobank. Inmiddels is een café en restaurant in het pand gevestigd.

Adres

Dommelstraat 9
5611 CJ Eindhoven

Openingstijden

Het pand is vrij te bezichtigen. Binnen is echter een café en restaurant gevestigd.

Telefoonnummer

040 293 9227

Facilities

  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1