De wereld van twee Haagse kunstenaars, Greta Cune en riëlle beekmans (55)

Greta Cune en riëlle beekmans hadden recent een gezamenlijke tentoonstelling ’tête-à-têtein galerie Art-Shock in Rijswijk. Greta Cune maakte een hele serie tekeningen en riëlle beekmans een aantal beelden.

Waarom werkten Greta en riëlle samen aan dit project? Ze vertellen het op een zondagmiddag in de galerie aan een aantal belangstellenden.

Open

Riëlle: “Greta en ik kennen elkaar van Pulchri Studio. Ik herken veel in het werk van Greta. Het leek mij een goed idee om samen naar een tentoonstelling toe te werken. We hebben veel gepraat over onze werkwijze, achterliggende gedachten, motivatie, hoe nieuwe ideeën ontstaan en ook meer persoonlijke onderwerpen bleven niet liggen. Vandaar dat de tentoonstelling de titel ’tête-à-tête heeft gekregen.”
Greta vertelde dat zij met een andere serie tekeningen bezig was, “Er ontbrak iets.” Ze verscheurde de hele serie. Dit werkte bevrijdend en gaf ruimte voor een stroom aan nieuwe tekeningen met daarin elementen uit de eerste serie.

Hun nieuwe werken wilden ze zo direct mogelijk communiceren: Greta wilde haar tekeningen tonen zonder lijst of glasplaat. “Dan zie je de structuur van het papier en iedere pennenstreek zonder enige belemmering.” De tekeningen werden opgehangen door middel van een systeem van kleine magneten.Riëlle:  “We hebben er samen voor gekozen om ‘de huid’ van de werken open te houden. Als je een beeld glazuurt, krijg je een extra laag in kleur maar ook qua oppervlakte, nu is de huid zacht wit, poreus en open.”
We zien vier bijzondere beelden op sokkels, achterin de galerie nog één. Deze is van ongebakken klei en droogt tijdens de tentoonstelling. In de vensterbank staat een beeld in een teil met water, tijdens de duur van de tentoonstelling zal het langzaam wegzakken en terugkeren naar zijn grondstof. Ook is er een klei-animatie op een tv-scherm te zien waarin een beeld van klei ontstaat en weer verdwijnt. “In deze tentoonstelling wilde ik graag alle facetten van werken met klei laten zien. Van natte tot gebakken klei en in de klei-animatie zie je de bewegelijkheid van klei.”

Kleine pennetjes

We bekijken een fotopresentatie aan de hand waarvan Riëlle haar werk uitlegt. Twee werken dienen als uitgangspunt van haar laatste beelden. Een ervan is een zwart buste met op het hoofd iets wat lijkt op een pagode en op de borst zie je een drakenkop. Riëlle speelt vaker met het hoofd. “Een mooie vorm, ik zie het als de plek van mijn lichaam waar ideeën ontstaan en de borst is voor mij de plek waar ik emoties het sterkst ervaar. Lichaam en geest verenigd. Ik heb mezelf zo letterlijk en figuurlijk meer speelruimte gegeven om naast het hoofd ook de borst vorm te geven.” We zien het terug bij haar beelden. Op één beeld een stierachtige vorm op de borst en een ander beeld lijkt te bestaan uit slangen die door elkaar heen kronkelen vanuit de borst. Er zijn beelden met bovenop het hoofd de koppen van dieren, zoals een hond en een tijger. “De beelden hebben allemaal een naam gekregen, de namen zijn duidelijk vrouwelijk maar de beelden zijn eerder androgyn. Het gaat om universele gedachte en gevoelens."

Greta vertelt hoe zij te werk is gegaan. “Ik heb oude kroonpennetjes en Oost-Indische inkt gebruikt. Voortdurend moesten de kleine pennetjes uit de pennenhouder gehaald worden om schoongemaakt te worden. Schellak is een ingrediënt van de inkt en als het opstapelt of droogt vormt er een laag waardoor de inkt-flow en getekende lijnen minder soepel worden. Door de jaren heen heb ik al heel wat pennetjes verzameld. De tekeningen zijn gemaakt op 300 gram Moulin de Roy, heerlijk dik papier.” Op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK), is ze begonnen met tekenen en schilderen. De aanzet om weer met tekeningen te komen kwam niet alleen van Riëlle maar ook van haar eigen man, vertelt ze. De tekeningen, bijzonder fantasierijk, komen voort uit haar eigen wereld, haar eigen belevenissen, kennis en dromen. Ze werkt intuïtief, maakt schetsen, maar de uiteindelijk tekening krijgt vorm tijdens het direct werken op papier

Mythische wereld

Van haar 13e tot haar 26e woonde Greta in Mexico en daar kreeg ze een grote interesse in Zuid- en Midden-Amerikaanse cultuur, waaronder de mythologie. “In Europa zijn wij bekend met de Griekse mythologie, in Mexico is de mythologie van de precolumbiaanse voorouders verweven in de cultuur. Het is een wereld die mij sterk beïnvloed heeft.”

 “Het eerste Mexicaanse volksverhaal dat ik te horen kreeg ging over de krijger Popocatépetl en de prinses Iztaccíhuatl.  Er zijn diverse versies maar ik vond deze altijd het mooist. Iztac’s vader, de koning, stuurt Popo naar het zuiden van het land om oorlog te voeren, denkend dat hij waarschijnlijk niet terug zal komen. De koning maande zijn dochter om te trouwen met een ander. Maar Iztac blijft trouw aan Popo en maakt een eind aan haar leven. Direct daarna komt Popo terug en zijn verdriet is ondragelijk. Hij brengt Iztac’s lichaam hoog naar het sneeuwplateau in de hoop dat zij zal herleven. Wakend over haar sterft hij van de kou. De goden veranderen de twee geliefden in vulkanische bergen. Tot de dag van vandaag waakt de actieve vulkaan Popocatépetl over Iztaccíhuatl, wachtend totdat zij ontwaakt. In sommige van mijn tekeningen komen deze geliefden, Popo en Iztac voor. Het is een gelaagd verhaal, met veel overeenkomsten met sommige westerse sprookjes en mythen. Maar altijd net ietsjes anders.”
“In mijn werken teken ik soms ex-voto’s van voetjes of beentjes. Gelovigen hangen deze in overvloed in kerken als genezings- of liefdeswens. Buiten werden bomen ook gebruikt als altaar waar lange geknipte haren en lintjes als offer opgehangen werden.”

“De slang was een veelvoorkomend symbool en die zie je ook in mijn tekeningen opduiken. De slang kan gezien worden als een positief symbool, staande voor levenskracht. Ook in de bijbel, als je het goed beschouwt, is het positief te interpreteren. Het is een symbool van het kwaad maar ook een symbool van fertiliteit en genezing. Quetzalcoatl, de gevederde slang, was de meest unieke en een van de belangrijkste goden uit de Mexicaanse mythologie. Hij heeft diverse gedaanten en hij staat onder andere voor levenskracht en vitaliteit. Quetzalcoatl en zijn tweelingbroer roofden botten en klei van de goden van de onderwereld. Met mais en eigen bloed werden de botten en klei tot mensen geschapen”.
Er zijn ook veel personages in de tekeningen te zien met een groot gat in hun buik, ongetwijfeld ook gerelateerd aan de Mexicaanse mythes. En we zien personen met een puntmuts die op een omgevallen boom zitten. “In die omgevallen boom zit een geest. En boomgeesten kunnen niet gevangen worden. Vergelijk het met een droom.”

Schetsen in klei

Riëlle maakt vaak ‘schetsen in klei’. Dit zijn beelden van natte klei die ze op locatie opbouwt en ter plekke laat drogen. Het beeld ‘Rhea’ is van natte klei. In het begin van de tentoonstelling was het beeld vochtig en zacht, nu is het bijna droog. “Het droogproces dat klei doormaakt vind ik prachtig. Klei is zo mooi in zijn flexibele, zachte vorm, alles is dan mogelijk. Langzaam verandert het in een leerharde vorm. Nu is de klei sterker dan je verwacht; vormvast en met een mooie glanzende huid. Als de klei droger wordt, krimpt het en wordt de huid stoffig en kwetsbaar. “Hierin zie ik de cirkel van het leven. In het atelier zal ik deze uitgedroogde klei nat maken om later weer mee te kunnen werken. Voor mij is in dit proces het besef van tijdelijkheid tastbaar geworden.”

Deze middag ontstond er een betrokken discussie over inhoud en techniek van het werk. Hoe langer je naar de beelden en tekeningen kijkt, des te meer je er in ontdekt.

Afbeeldingen: 1) Pen & ink drawing G. Cune, 2) riëlle, twee beelden, 3) Pen & ink drawing G. Cune, 4) riëlle, Kitty, 5) Pen & ink drawing G. Cune, 6) riëlle, Roza, 7) Pen & ink drawing G. Cune, 8) riëlle, in de oven, 9) Pen & ink drawing G. Cune, 10) riëlle, Rava in bad, 11) Pen & ink drawing G. Cune, 12) riëlle, Rava in het atelier, 13) Pen & ink drawing G. Cune, 14) riëlle, Rhea  

http://www.haagsekunstenaars.nl/cv/919/Greta++Cune
http://www.gretacune.com/
http://www.beekmans.biz 

 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0