Jackson Pollock

Jackson Pollock

We kennen allemaal de ‘druppel’-schilderijen van Jackson Pollock. Pollock liet de druppels al dansend in slierten vallen op het canvas dat zich op de vloer bevond. Zijn werken leveren hoge prijzen op, soms honderd miljoen dollar per schilderij, met een uitschieter naar boven.

Pollock's beroemdste schilderijen werden gemaakt tussen 1947 en 1950. In het augustusnummer van 1949 van het tijdschrift Life verscheen een pagina die tot vier pagina’s uitgevouwen kon worden over Pollocks werk met daarbij de kop 'Is hij de grootste levende schilder in de Verenigde Staten?' In 1952 was zijn werk uit de periode 1948 - 1951 te zien voor het eerst te zien in Parijs in Studio Paul Facchetti.

Indiaanse cultuur

Paul Jackson Pollock werd geboren in Cody, Wyoming, in 1912 als jongste van vijf zonen. Zijn vader was geboren met de achternaam McCoy, maar nam de achternaam van zijn adoptieouders aan. Zijn vader en moeder waren Presbyteriaan; ze waren respectievelijk van Ierse en Schots-Ierse afkomst. LeRoy Pollock was een boer en later landmeter voor de overheid, die voor verschillende banen verhuisde.

Toen Jackson 10 maanden oud was verhuisde hij naar San Diego. Hij groeide vervolgens op in Arizona en Chico, Californië. Hij ging wel eens mee met zijn vader als die aan het meten was en verkende de Indiaanse cultuur. Als tiener was hij geïnteresseerd in de Mexicaanse muralisten, vooral in José Clemente Orozco wiens fresco Prometheus hij later "het grootste schilderij in Noord-Amerika" zou noemen.

New York

Toen hij in Los Angeles woonde schreef hij zich in aan de Manual Arts High School, maar daar werd hij na een tijdje weggestuurd. Dat was al eerder, op een andere school gebeurd. In 1930 verhuisde hij, in navolging van zijn oudere broer Charles Pollock, naar New York City, waar ze beiden studeerden bij Thomas Hart Benton aan de Art Students League. Benton inspireerde hen, niet zozeer vanwege zijn plattelands schilderijen, maar vooral vanwege het ritmische gebruik van verf. In het begin van de jaren dertig bracht Pollock een zomer door het westen van de Verenigde Staten samen met Glen Rounds, een mede kunststudent, en Benton.

In een experimentele werkplaats in New York City maakte Jackson in 1936 kennis met het gebruik van vloeibare verf door de Mexicaanse muralist David Alfaro Siqueiros. Gietend met verf maakte hij de werken ‘Male and Female’ en ‘Composition with Pouring I’. Na zijn verhuizing naar Springs op het uiterste westpuntje van Long Island begon hij te schilderen met zijn doeken op de studiovloer en ontwikkelde hij wat werd later zijn druppeltechniek genoemd.

Jungiaanse psychotherapie

Van 1938 tot 1942 werkte Pollock voor een New Deal kunstproject. Gedurende deze tijd probeerde Pollock iets te doen aan zijn alcoholisme. Hij onderging hij Jungiaanse psychotherapie bij Dr. Joseph L. Henderson en later bij Dr. Violet Staub de Laszlo. Henderson betrok zijn kunst hierbij en moedigde hem aan om tekeningen van zijn drinkbehoefte te maken. In het werk kwamen Jungiaanse concepten en archetypen naar voren. In 1943 tekende hij een galerie contract met Peggy Guggenheim. Hij ontving de opdracht om een 2,4 bij 6,1 m Mural te maken bij de ingang van haar nieuwe herenhuis.

Op aanraden van haar vriend en adviseur Marcel Duchamp schilderde Pollock het werk op canvas in plaats van op de muur, zodat het draagbaar zou zijn. Na het zien van de grote muurschildering, schreef de kunstcriticus Clement Greenberg: "Ik wierp er één blik op en ik dacht: 'Dat is geweldige kunst', en ik wist dat Jackson de grootste schilder was die dit land had voortgebracht." In de catalogus van zijn eerste tentoonstelling werd Pollock's talent beschreven als "vulkanisch. Het heeft vuur. Het is onvoorspelbaar. Het is ongedisciplineerd. Het loopt uit zichzelf weg in een minerale wonderbaarlijkheid, nog niet uitgekristalliseerd.”

Pollock's werk na 1951 was donkerder van kleur, sommigen werken waren zwart. Deze schilderijen worden zijn 'Black pourings' genoemd en toen hij ze tentoonstelde in de Betty Parsons Gallery in New York, werden ze niet verkocht. Hij keerde terug naar hij terug naar het gebruik van kleur en ging hij verder met figuratieve elementen. De vraag van verzamelaars naar zijn werk bleef groot. Als reactie op deze druk, samen met persoonlijke frustratie, begon hij weer stevig te drinken.

Lee Krasner

In 1942 exposeerde hij samen met Lee Krasner in de McMillen Gallery. Krasner was geïntrigeerd door Pollock's werk en ging onaangekondigd naar zijn appartement om hem te ontmoeten na de galerietentoonstelling. Van het een kwam het ander. In oktober 1945 trouwden Pollock en Lee Krasner in een kerk met twee getuigen die aanwezig waren bij de gebeurtenis. Met hulp van een aanbetalingslening van Peggy Guggenheim kochten ze in Springs een huis met houten frame en een schuur. Pollock verbouwde de schuur tot een studio. In die ruimte perfectioneerde hij zijn druppeltechniek.

Krasner hielp Pollock zijn werk te ontwikkelen door aan te sluiten bij de principes van de modernistische schilderkunst. Zij zorgde ook voor het contact met verzamelaars en critici. Een kunsthandelaar merkte op: "Er zou nooit een Jackson Pollock zijn geweest zonder Lee Pollock".    

In 1955 schilderde Pollock Scent and Search, zijn laatste twee schilderijen. Ondertussen was de relatie tussen Jackson en Lee aan het afbrokkelen vanwege het drinken en een affaire van Jackson.

Auto-ongeluk

Op 11 augustus 1956 om 22.15 uur stierf Pollock bij een auto-ongeluk in zijn Oldsmobile cabriolet terwijl hij onder invloed van alcohol reed. Op dat moment bezocht Krasner vrienden in Europa en ze keerde abrupt terug toen ze het nieuws van een vriend hoorde. In december 1956, vier maanden na zijn dood, kreeg Pollock een herdenkingstentoonstelling in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York City. In 1967 werd daar een grotere, uitgebreidere tentoonstelling van zijn werk gehouden. In 1998 en 1999 werd zijn werk geëerd met grootschalige retrospectieve tentoonstellingen in het MoMA en in The Tate in Londen.

De rest van haar leven beheerde zijn weduwe Lee Krasner zijn landgoed en zorgde ervoor dat Pollock's reputatie sterk bleef ondanks veranderende trends in de kunstwereld. Het echtpaar werd begraven op de Green River Cemetery in Springs met een grote rots die zijn graf markeert en een kleinere die het hare markeert.

Afbeeldingen

1) Convergence, 2) Pasiphaë, 3) Male and Female, 4) Composition with Pouring I, 5) Mural Peggy Guggenheim, 6) Black Pouring, 7) Scent, 8)Search, 9) Red Composition, 10) Jackson Pollock 

Functie / titel:
schilder
Geboorte- en sterfdatum:
28 januari 1912 / 11 augustus 1956
Plaats geboorte:
Cody, Wyoming
Plaats sterven:
New York
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Cody, San Diego, Chico, Los Angeles, New York

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0